Utvärderingar – målsättning

Vad tidigare gäster och kunder tycker om föredrag och guidning är självfallet centralt. Men minst lika viktigt som att visa på nöjda kunder är detta ett sätt att presentera min ambitionsnivå. Det är denna nivå av upplevelse jag förväntar av mig själv att leva upp till och leverera i framtiden. Endast den högsta nivån och det absolut bästa är alltså gott nog – och med så stark tidsresekänsla som möjligt. Därför kan citaten nedan ses lika mycket som en målsättning som en utvärdering. Nedanstående omdömen kommer från lokala företag, institutioner vid Lunds universitet och från gäster hos Paradisresor, UTG, Specialresor, Historiska resor och Svenska Dagbladet.  

Så skriver tidigare kunder och gäster >

Tack för en perfekt resa, mycket tack vare Niklas excellenta guidning! Niklas är verkligen en god pedagog! Ett utmärkt upplagt häfte bidrog både till förståelsen vid de olika guidningarna och till repetition efteråt. Niklas är också en utmärkt presentatör med förmåga att förenkla och konkretisera som gör även den mer naive lyssnaren intresserad. Anna Hedin, docent i pedagogik, pedagogisk utvecklare Uppsala Universitet.

Hillbom var en utmärkt reseledare, väl förberedd med bra material och mycket påläst! Med hälsningar Ingemar Mundebo

Inspirerande, kunnig, systematisk; kort sagt professionell. Christer Westerdahl, Associate Professor of Maritime Archaeology.

Utomordentlig: kunnig, väl påläst, pedagogisk och mycket trevlig. En av de allra bästa resor jag deltagit i. Prof. Birgitta Hårdh, Svenska Arkeologiska Samfundets resa.

Niklas Hillbom är en utmärkt reseledare, mycket kunnig, väl förberedd, välorganiserad, hänsynsfull och underhållande. Ambassadör Johan Nordenfelt.

Ekonomisk-historiska institutionen hade en fantastisk kickoff på Bornholm i augusti 2016. Vi anlitade Niklas som totalentreprenör att arrangera och guida runt ön: Välja utflyktsmål, hyra buss, boka restaurang, fixa inträden och guida. Det var ett klokt val, vi fick uppleva mycket…allt flöt på under Niklas säkra arrangemang…en förträfflig guide och anpassade framställningarna väl till vår internationella personal – det var engagerat, kunnigt och ofta med glimten i ögat. Professor Mats Olsson, Prefekt Ekonomisk-historiska institutionen, Lunds universitet.

Niklas är en brilliant föreläsare som på ett mycket medryckande och inspirerande sätt få med sig sina åhörare! Oerhört kunnig inom åtskilliga ämnen inom Antikens kulturer och samhällsliv. Oavsett om det handlar om handeln i Östra medelhavet, vinprovning, upplevelser i romerska bad eller om filosofer som verkade under antiken. Vi har inom Arkeologerna anlitat Niklas som föreläsare vid några tillfällen och de har alltid gjort stor succé. Niklas är en stämningshöjare och ger vardagen en extra guldkant! Hélène Borna-Ahlkvist, Regionchef Arkeologerna Lund.

Jag har aldrig varit på en resa med en så välstrukturerad guidning. Niklas Hillbom är mycket kunnig och förmedlar sina gedigna kunskaper på ett trevligt och humoristiskt sätt. Hans kompendium vittnar också om stora ambitioner att bringa reda i årtusendena och århundradena samt civilisationsepokerna och maktövertagandena. Jag rekommenderar Paradisresor i allmänhet och Niklas Hillbom i synnerhet till alla jag känner… Betyg: ”Laudatur” Eva K. S.

Har aldrig tidigare mött en så väl påläst och entusiastisk ciceron. Han kan få en “stenhög” att bli en levande stad med intressanta människor. Jan och Eva E

Stort tack för ditt föredrag. Det gjorde succé. Jag hörde många som sa att det var det bästa föredraget någonsin på Munskänkarna i Ringsjöbygden!” Håkan Aspeborg

Bättre, mer kunnig och entusiastisk guide finns knappast. Milena A.

Jag som rest mycket i livet, dock aldrig på den här sortens gruppresa, måste konstatera att resan till Kampanien var fantastisk! Hillbom är en förträfflig person som gjorde ett hästjobb i sina dubbla roller som väl förberedd ciceron och välorganiserad reseledare.  Ett maffigt kompendium…väl valda citat ur den romerska litteraturen, lärdomen flödade…god improvisatör…omsorg om resenärerna. Vänliga hälsningar, Margareta

Resan blev en av vårt livs höjdpunkter till stor, för att inte säga till största delen tack vare Ditt ledarskap och Dina noggranna förberedelser. Ditt ciceronskap genom det väst-östliga fysiska och andliga arvet var både stimulerande och lärorikt. Vi trodde att vi var pålästa men Du lyfte allt till ett högre och påtagligare plan! Margaretha och Johan D.

…när förmiddagssolen färgar Bel-templet och Du nästan lyfter…Ja, Du har verkligen gett mig helt nya intressen. I. S.

Min favoritciceron. Påläst, pedagogisk, gör så att allt flyter på och fungerar. Får alla att känna sig inkluderade. Lena

En fantastisk resa i tid och rum. Med kunskap, engagemang och stor generositet.  L.S.

Niklas är en utmärkt reseledare och ciceron. Med sin kunnighet och entusiasm får han en grupp med tämligen hög medelålder att förvandlas till ett glatt gäng, som med stor iver följer med i turerna i hans kompendium. Arne och Karin N.

Vi vill framföra vår stora tacksamhet för en mycket väl arrangerad vecka med många kulturupplevelser under förnämlig guidning av Niklas Hillbom. Hans kunnande och sätt att presentera fynd från många tusen år var som vanligt utomordentligt och gav inspiration till flera utflykter. Vårt varmaste tack ! Stina och Hans Z.

Niklas är en pärla. Stor entusiasm och engagerande kroppsspråk kombinerat  med omfattande kunskaper och tålamod med alla frågor gör att jag gärna  reser med honom som ciceron igen. Med varma hälsningar från två mycket nöjda resenärer; Louise  och Richard B.

Reseledaren var SUPERP! Vi följer med igen. Irmela och Helga.

Niklas var otroligt duktig och inspirerande under hela resan! Han hade verkligt lagt upp ett mycket bra program och höll en röd tråd genom hela resan med att ha ett övergripande tema. H. Borna-Ahlkvist, Riksantikvarieämbetet.

Vi är mycket nöjda med resan som helhet tack vare ett utmärkt program och den suveräne guiden och reseledaren Niklas – kunnig, välstrukturerad, vänlig och tydlig i såväl språk som röststyrka. D.

Niklas var suverän, han förberedde sig inför varje framträdande och dessa var entusiasmerande och låg på en hög vetenskaplig nivå. Hela hans insats var mycket ambitiös. Framställningarna var koncentrerade och dramatiska och mycket inspirerande. Ingrid F.

Vår ciceron Niklas Hillbom är en absolut förutsättning för att resan skall ge vad den lovar och motsvara högt ställda förväntningar. Sättet att förbereda material för våra upplevelser och med kunskap och inlevelse få oss att höra “historiens och kulturinfluensernas vingar” var utomordentligt kompetent. Håkan G.

Vår ciceron Niklas Hillbom: Att vara nöjd med hotell och flyg är en sak. Ciceronen är den viktigaste punkten, den som gör resan. Niklas är helt fantastisk. Fruktansvärt kunnig och brinner för sitt ämne. Har förmåga att förmedla kunskap på ett fantasieggande och inlevelsefullt sätt, utan att förlora den vetenskapliga stringensen. Man såg antiken framför sig…en genomtänkt linje…väldigt professionellt…fingertoppskänsla och kunde förhandla med lokalguidernaErik O.

Vi vill också framföra våra ovationer till Niklas. Som ciceron är han oerhört strukturerad, påläst, kunnig och har alltid glimten i ögat. Dessutom är han en perfekt reseledare och organisatör som fick logistik, viseringar m.m. att flyta på perfekt…inte heller rädd för att improvisera om så krävs…sociala kompetens medförde att han kunde balansera både lokalguider och resenärer på ett föredömligt sätt. Maria B.

Blandade röster från kryssning i Kroatien: Oöverträffade ciceronskap…outstanding…fantastisk resa och ciceron…Toppen, mycket trevlig att lyssna på, mycket ambitiös och omtänksam om alla på resan. En perfekt guide helt enkelt för denna typ av resor…NH som vanligt toppen: väl påläst, pedagogisk och entusiastisk.

Blandade röster från resor till Kreta: Niklas är ju bara såå kunnig! Han var i sitt esse på Kreta!.. …Entusiastisk, pedagogisk, ambitiös och trevlig med innehållsrika kompendier och instuderingsmaterial. Bra service med eget bibliotek…Utmärkt kunnig och omhändertagande… …Niklas i högform med pedagogiskt upplagda guidningar och föredrag…Påläst, pedagogisk och engagerad. Bra kompendium. Får allting att flyta smidigt och friktionsfritt. Ordning och reda. Så roligt att få möjlighet att besöka platser som i normala fall är stängda för turister. Vi fick verkligen se och uppleva den bästa arkeologin på Kreta tack vare Niklas…Vår ciceron Niklas var en ny positiv bekantskap för mig, kunnig, med en väl strukturerad information och humoristisk…Väldigt ambitiös, sympatisk, gör minoiska civilisationen levande. Ja, vad kan man säga? T ex Hur bra som helst!…Högsta betyg som vanligt, ambitiös och entusiastisk!

Suverän, kunnig, flexibel när förutsättningarna ändrades. Väl förberedd, underhållande och generös med gedigna kunskaper. B. N. Kampanien 22

Vår ciceron Niklas Hillbom: Så härlig personlighet, otroligt kunnig och entusiastisk på ett inbjudande sätt. Avspänd också i de krångligaste situationer, som han smart kunde reda ut. Hjälpsam och rolig, påläst och med intressanta, vältimade och ögonöppnande små föredrag, både i bussen och vid utflyktsmålen, och han tog våra många, mer eller mindre okunniga frågor på allvar. Vi lärde oss mycket på ett trevligt sätt. Boel och Bengt Olle Kampanien 22